Как да запазим обувките си като нови

Колкото и да обичаме обувките си и да се опитваме да не ги цапаме, няма как да ги запазим напълно чисти. Съществуват обаче няколко трика, с които ще може да поддържате обувките си като нови, сякаш току-що сте ги купили от магазина.

Ако искате да освежите и да премахнете някое петно от лачени обувки, първо ги измийте с вода. След това в действие влиза кадифена кърпичка, с която да ги полирате и те да заблестят точно както на витрината на магазина. Правете това всеки ден.

 

Един от най-големите кошмари са петната по велурените обувки. Но и за това си има решение – талк на прах. Той абсорбира мръсотията и образно казано „поглъща“ петната. Поръсете замърсеното място и оставете 3-4 часа да подейства. След изтърсвате талка и сте готови. При кафяви обувки заменете талка със смляно кафе. За да са винаги в свеж и лъскав вид, третирайте велурените обувки с пара. Използвайте функцията на ютията ви за пара, като в никакъв случай не допирайте горещия уред до обувката.

През по-топлите месеци повечето от нас носят бели гуменки или обувки с бели подметки, които обаче точно след едно носене вече са мръсни. Ако материята позволява, пробвайте да премахнете черното с мокра кърпичка. За истинско избелване пък най-добре използвайте паста за зъби, но такава, която не съдържа изкуствени оцветители. За цялостно почистване на гуменки има и друга опция. Навлажнете ги и ги натрийте с хлорна вар заедно с подметката. Оставяте за 15 минути варта да подейства, а а след това измивате хубаво.

В дъждовните, а и в зимните дни често се прибираме с мокри обувки. Напълно грешно е да ги поставяте до парното или друг отоплителен уред, за да изсъхнат. По този начин ще съсипе материята особено кожата. В случая може да напълните обувките със стари вестници и да ги обгърнете и отвън с такива. Подменяйте ги на няколко часа, защото те издърпват влагата. Само не забравяйте – не използвайте страници със снимки или прекалено много мастило.  За да не ви пропускат през зимата, пък натрийте шевовете с ленено масло.

Особено неприятно е да отиде на гости или в магазин, където да се събуете, и да се разнесе не дотам хубав аромат. За да се отървете от неприятните миризми, намокрете една клечка за уши в оцет и я прокарайте по вътрешността на обувките, а след това ги оставете да изсъхнат на открито.

За финал, не забравяйте, че както се грижим всекидневно за себе си и хигиената си, така трябва да го правим с обувките си. Грешка е да ги прибирате по кутиите им или по шкафове без да сте ги изчистили не само отгоре и отстрани, но и подметките им. Може да ги минете с мокра кърпа. В противен случай вкарвате мръсотията и прахта от улицата навсякъде в дома си и тя се наслоява не само в обувките ви.

3 Коментари

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*